Še dobro leto nazaj sem govorila, da jaz piškotov nikoli ne bom pekla. 1. iskreno – ker se mi jih ne ljubi, saj mi vzamejo čisto preveč časa in 2. ker je peka piškotov v domeni moje mame, ki mimogrede tort ne peče, pa če ji dam 100 receptov – hihihi. Ampak ja, zarečenega kruha se največ poje ☺ Zdaj jih v restavraciji Putr pečem skoraj vsak dan (ker sem sama tako predlagala – ups ☺) in imam pri piškotih 3 kriterije: hitra priprava, sestavine, ki so v domačih shrambah in božanski okus. Vam povem tile Angelski poljubi bodo zmanjkali še preden boste rekli keks ☺
SESTAVINE:
140 g gladke moke
140 g ostre moke
25 g kakava
120 g zmehčanega masla
150 g sladkorja
30 g vanili sladkorja
1-2 žlici mleka
burbonska vanilija (lahko izpustite)
ščep soli
Potrebujete še:
cca. 150 g grobo sekljanih lešnikov (lahko tudi orehi ali mandlji)
1-2 beljaka (nestepena)
Nutella
PRIPRAVA:
Iz zgoraj navedenih sestavin zamesite testo. Ovijte ga v prozorno folijo in ga pol ure pustite v hladilniku.
Ko je testo ohlajeno oblikujte kroglice iste velikosti – približno 15 gramov (1 kroglica).
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Na pekač položite peki papir.
Vsako kroglico pomočite v beljak, povaljajte v grobo mletih lešnikih in zložite na pekač. Med kroglicami naj bo cca. 5 cm razmaka.
Z žličko ali npr. vinskim zamaškom iz plute (tako delam jaz J) naredite luknjice v kroglicah – rahlo pritisnite na sredino kroglice.
Pecite cca. 12 – 15 minut in ohladite.
Nutello zmešajte – ne sme biti pretrda, saj jo boste težko brizgali. Jaz sem uporabila velik okrogli nastavek, lahko pa samo dresirni vrečki odrežete konico in nabrizgate Nutello.